Új lendület újabb 70 évre

A 70. évadát ünneplő Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.

Várjuk tehát mindazon, legalább alapfokú hangszeres képzettségű zenészek jelentkezését, akik hetente egy esti alkalommal szívesen játszanának egy olyan zenekarban, amelynek repertoárján a nagy klasszikusoktól a filmzenéig és zenés színházi műfajokig mindenféle zenét találnak, és részesei szeretnének lenni egy nagy múltú együttes további fejlődésének. 
Jelentkezni
itt lehet, 2019. 02. 03-ig!

A zenekarról további információ a vme.hu honlapon és a zenekar Facebook oldalán található. Az esetleges kérdésekre is szívesen válaszolunk, melyeket a vasslajos.zkr@gmail.com címre várunk.

 A Vass Lajos Szimfonikus Zenekar 1949-ben alakult. Jelenleg 20 fős taglétszámmal rendelkezik. Repertoárjában nagyzenekari klasszikus művek (Haydn, Mozart, Beethoven) és újabb kori szerzők (Bartók, Kodály, Hacsaturján, Muszorgszkij) művei, valamint népszerű opera- és operett-részletek egyaránt találhatók. Több miniszteri elismeréssel, kétszeres Kiváló Együttes címmel, MSZOSZ-díjjal, Vasas Művészeti Nívódíjjal és a Fővárosi Tanács Emlékplakettjével rendelkezik.

Az 1949 óta működő Vasas Művészegyüttes Szimfonikus  Zenekara fejlődésének egyes szakaszai pontosan meghatározhatóak.  Az első tizenhárom évben olyan nagysikerű fellépések és előadássorozatok jellemezték munkáját, amelyben az énekkar és a tánckar is részt vett.  Ezt követően került sor a Vasas Szimfonikus Zenekar önálló repertoárjának kialakítására. Új arculatát a nagyzenekari klasszikus művek – Haydn, Mozart, Beethoven – és újabbkori szerzők – Bartók, Kodály, Hacsaturján, Muszorgszkij – műveinek, valamint népszerű opera és operett részletek tolmácsolása határozta meg.  A Vasas Szimfonikus zenekar mindig hű partnere volt a kórusnak különböző műfajok bemutatása és terjesztése során. Életük jelentős eseménye volt Kodály Zoltán személyes elismerése, „Székelyfonó” c. művének bemutatása alkalmából.  Gyakran vállalkozik nagy felkészültséget igénylő oratórikus művek bemutatására a Vass Lajos Kórussal együtt.

 Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakított ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű és ének tanszakával. Tagjainak többsége kifejezetten amatőr, így az elért eredmények közösségi értéke, a nevelőmunka színvonala példamutató.  Húsz éven keresztül a zenekart a kiváló karnagy és zeneszerző Vass Lajos irányította, 1992 novemberében bekövetkezett haláláig. A zenekar egyedülálló kottatárral rendelkezik, melynek darabjai térítés ellenében kölcsönözhetők.

A zenekar karmesterei

Karmester: Uzsaly Bence

Próbanapok: kedd és péntek 18:30-20:30